lørdag den 20. marts 2010

Store bagedag

Jeg elsker at bage, noget som jeg fandt det svært af finde overskud til i pigernes første to leveår. I en lang periode følte jeg mig som en rigtig underskudsmor af samme årsag, men har her i det sidste halve år taget revanche. Jeg bager så ofte jeg kan komme afsted med det, og nu hvor Liv og Silja er blevet to et halvt år, er de ofte med til hjælpe. Der findes ærlig talt ikke noget bedre end at have fingrene godt nede i bolledejen, synes de at mene :)

Lige nu dufter der af hjemmebagte boller i hele lejligheden, og jeg skal love for, de er blevet gode denne gang. Jeg får et forskelligt resultat hver gang, fordi jeg elsker at eksperimentere med ingredienserne...men udgangspunktet er hver gang jordens nemmeste bolleopskrift:

3 1/2 dl koldt vand
15 gr. gær
1spsk olie
1 tsk salt
1 tsk sukker
100 gr. havregryn eller grahamsmel
3-400 gr. hvedemel

Gæren  opløses i vandet, hvorefter olie, salt og sukker blandes i. Derefter tilsættes havregryn/grahamsmel og hvedemel. Dejen røres sammen. Den skal være våd! Derefter sættes den i køleskabet og hæver i 6-12 timer. Står du og skal have gæster samme dag og ikke kan vente, bruger du bare 50 gr. gær i stedet for 15 gr. 

Beklæd en bradepande med bagepapir og brug to skeer til at sætte boller på pladen, der skulle gerne blive 12-14 boller ud af denne portion. Derefter lader du dem efterhæve i ca. 10 minutter, og pensler dem bagefter med kaffe, æg eller mælk. Bag dem i 25 minutter ved 200 gr.

Hvis bollerne er lidt for flade, når de er færdige, kan du tilsætte mere mel næste gang.

Personligt er denne opskrift nu blot vejledende. Jeg bruger mere olie, da jeg godt kan lide den lidt seje krumme, som man får. Og så bruger jeg altid pigernes efterladte morgenmad - de spiser havregryn med mælk og rosiner, når de står op.

Prøv også at bytte en dl. vand ud med en eller anden form for øl, det giver en super lækker smag. I dag byttede jeg den ene dl. vand ud med ymer, hvilket også fungerer fint og forhåbentlig holder krummen sig fugtig lidt længere. Jeg har også udskiftet sukkeret og forsøgt mig med både blåbærsirup, honning og mørk muscovado sukker, alle tre dele fungerer fint. Tranebær og rosiner har nu fået fast plads i min version af bollerne, og hvedemelet er udskiftet med fintmalet speltmel. Skal bollerne være lidt grovere, bytter jeg halvdelen af den fintmalede spelt ud med groftmalet speltmel.

Alt i alt er jeg ret tilfreds med mine eksperimenter. Og i morgen står den på hjemmebagte kanelsnegle ;)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar